Horse In2ition

Liefde voor paarden

Al sinds ik, Irene, me kan herinneren heb ik een liefde voor paarden. Geen vreemd verschijnsel in mijn familie. Alhoewel het paardenvirus na mijn overgrootvader een generatie oversloeg, kwam het daarna via mijn tante bij mij terecht.

De eerste keer dat ik op een ‘paard’ zat, was op de shetlander van mijn tante. Ik weet nog dat ik toen expres een extra zachte broek aan deed, omdat ik bang was dat ik de shetlander pijn zou doen.

Toekomstdromen

Toen ik oud genoeg was om zelf op pad te gaan, was ik niet meer bij de paarden weg te slaan. Ik bracht dagen bij ze door en droomde van een toekomst in de paarden. Maar toen het eenmaal zover was, besloot ik een andere weg in te slaan. Ik ging rechten studeren, want dat voelde veilig voor mij. Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik mij al tijdens mijn studie aan het omscholen was.

Begin voordat je er klaar voor bent

Sociaal-juridisch ondersteuner, geestelijk begeleider, maatschappelijk consulent…ik zocht steeds meer de menselijke kant op. Ik merkte dat het mij goed lag, maar het gevoel om iets met paarden te gaan doen bleef trekken. Ik volgde een webinar van Simone Levie. Haar woorden die bij mij bleven hangen waren: ‘Begin voordat je er klaar voor bent!’ Ik lag er een nacht over na te denken en de volgende ochtend registreerde ik meteen de domeinnaam Horse In2ition.

Een bijzondere kaart

Op dat moment had ik nog geen idee wat de inhoud van mijn bedrijf zou worden. Het enige dat ik wist was dat ik ‘iets’ met paarden wilde gaan doen. Ik verdiepte me in alle paard gerelateerde opleidingen die ik maar kon vinden en bezocht een aantal open dagen. Tijdens een van de open dagen lagen er een aantal kaarten op tafel. Ieder werd gevraagd er een te pakken. Ik pakte een kaart die me aansprak. Op de kaart stond een afbeelding van een vrouw met een paard. Op dat moment wist ik nog niet wat deze kaart voor mij ging betekenen.

Toeval bestaat niet

Een aantal jaar later volgde ik een vierdaags seminar van Tony Robbins. Ik voelde mij geïnspireerd om in actie te komen en nu echt iets met mijn verlangen te gaan doen. Het kan haast geen toeval zijn dat ik een dag later op social media een introductieworkshop paardencoaching tegenkwam die een aantal dagen later plaatsvond bij mij in de buurt. Ik besloot erheen te gaan en wist dat dit mijn vervolgstap werd toen de introductie ging over paarden en intuïtie.

Laatste deelnemer

Als laatste deelnemer maakte ik de groep compleet. Een week na de introductieworkshop ging de opleiding al van start. Het voelde spannend om de paardenwereld weer in te stappen, na er een aantal jaar uit te zijn geweest. Ik wist nog niet hoe ik het precies ging doen en met welk paard ik zou gaan oefenen, maar ik vertrouwde erop dat het allemaal wel goed zou komen. En dat kwam het. Ik was welkom bij de paarden die ik eerder verzorgd had en zo kruisten onze paden elkaar weer.

Mijn eigen proces

Het volgen van de opleiding raakte mij persoonlijk meer dan ik had verwacht. Ik kwam thema’s tegen waarvan ik het gevoel had dat ik er zelf mee aan de slag moest gaan. Hoe kon ik anders een goede coach worden? Ik realiseerde mij dat ik ook de nodige stappen in mijn eigen proces moest zetten, voordat ik in staat zou zijn om anderen hierin te coachen. Ik ging met mijzelf aan de slag en raakte daardoor ook nog meer overtuigd van de kracht van het coachen met paarden.

Vol bewondering

Dan kom ik toch weer terug bij mijn tante, waarvan ik op een dag een appje kreeg. Ze stuurde mij foto’s van een aantal boeken en vroeg of ik er interesse in had. Mijn oog viel meteen op het boek ‘Ruiter tussen twee werelden’ geschreven door Linda Kohanov. Iemand die ik met overtuiging een wereldwijde voorloper kan noemen op het gebied van coaching met paarden. Ik las het boek vliegensvlug en vol bewondering uit.

Een uitgelezen kans

Het toeval wilde, al kun je je voorstellen dat ik niet meer in toevalligheden geloof, dat er kort daarna een introductieweekend plaatsvond bij mij in de buurt. Een weekend gegeven door twee enthousiaste dames die de opleiding bij Linda Kohanov gevolgd hadden.

Dat is mijn dingetje geworden. Sinds ik anderhalf jaar in het buitenland heb gewoond, doe ik graag dingen die in de buurt zijn. En dit was in de buurt, dus ik had het gevoel dat dit een uitgelezen kans was om verder kennis te maken met het werk van Linda Kohanov en het zelf eens te kunnen ervaren.

De schildering op de kaart

Ik nam een kijkje op haar website en zag een foto van Linda en haar paard Tabula Rasa waar het ooit allemaal mee begon. ‘Wat komisch’, dacht ik, ‘zij en haar paard lijken sprekend op de vrouw en het paard die afgebeeld stonden op de kaart die ik een aantal jaar geleden uitkoos’. Als onze paden elkaar eens kruisen, dan zal ik haar eens vertellen over die kaart. Tot ik er vol verwondering achter kwam dat de schildering op die kaart daadwerkelijk Linda en haar paard uitbeelden.

Liefde, geluk en plezier

Op dat moment wist ik het zeker. Het was geen toeval, maar de bedoeling dat ik dit pad opgegaan ben. Mijn intuïtie heeft me gebracht waar ik nu ben. Na het volgen van de Eponaquest / Medicine Horse May opleiding ontwikkeld door Linda Kohanov en Carol Roush, mag ik mij Level 2 Instructeur ‘Ervaringsgericht leren met paarden’ noemen. Graag breng ik jou wat het mij ook heeft gebracht: meer liefde, geluk en plezier in mijzelf, in relatie tot anderen en in het leven!